Рекордно големи площи с нахут засяха в Добричко

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Рекордно големи площи с нахут засяха фермерите в Добричка област тази година. Предстои жътвата на протеиновата култура в края на месеца. Юлските дъждове няма да повлияят съществено на реколтата от нахут, смятат специалисти, цитирани от “ТВДобрич”.

Фермерите все повече се опитват да заменят основните си култури с някоя допълнителна, която да им носи висок приход. През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на площите със сухи бобови култури в цялата страна. През 2017 година те са с близо 3 пъти повече спрямо предходната, като това се дължи основно на реколтираните площи с нахут. Нивите с тази култура в Добричко се увеличиха поне десетократно спрямо м. г. и за настоящата кампания надхвърлят 71 хиляди декара, съобщават от Областната служба по земеделие. За предходната кампания стопаните в Добруджа са прибирали по 300 кг от декар нахут с изкупна цена около 1700 лева на тон.

Некачествените семена или смесването на различни сортове може да им изиграе лоша шега, коментират специалисти от търговските компании. От Добруджанския земеделски институт са рестартирали заготовките на два свои сорта, заради повишеното търсене – „Балкан” и „Прогрес”.

Прибирането на реколтата от нахут тази година малко закъснява, заради дъждовете. Повторната му вегетация, предизвикана от валежите обаче, няма да се отрази съществено на добива, ако стопаните вкарат хербицид за зреене, споделя проф. Киряков. Нормалният среден добив е 200 – 250 кг. от декар. Очаква се обаче пренасищане на пазара в Азия и Близкия изток, където основно се изнася българския нахут, защото и в съседна Турция тази година има многократно увеличение на посевите.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА