Рекордни цени на дървата, печките също поскъпват

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Цените на някои камини стигат до няколко хиляди лева

Износът на печки към други държави е нараснал неколкократно

Отоплението на твърдо гориво гони рекордни цени. Оказва се, че и печките на дърва вече са луксозна стока. В Северозапада отчитат бум в търсенето и сериозен скок в цените.

Въпреки че е краят на октомври, Вергиния Цветанова все още не е палила печката. Времето е топло, а и пести дървата. Високите цени хвърлят в размисъл нея и други хора от село Брусен, дали да не си купят климатик. Решава обаче, че печката на твърдо гориво, макар и на 15 години, не е за изхвърляне, предаде БТВ.

доставки, дърва, Agrozona.bg„Предпочитам да се грея на дърва, макар и скъпо, отколкото на климатик. Понеже съм си на село и в кухнята имам печка на дърва и въглища, която ми върши работа, грея си вода за пране, за готвене, отоплявам се, докато, ако взема климатик, ще бъде само въздуха и нищо друго. Селото си е село с готварски печки“, казва Вергиния Цветанова.

„Да, има търсене. Хора, които са били на газ, сега търсят алтернатива, връщане към дървата, те все още са най-евтиният вариант“, казва София Рашева, продавач-консултант в един от най-посещаваните складове във Враца.

Най-скъпи са печките с водна ризи, с които се отоплява повече от едно помещение. Цените на някои камини стигат до няколко хиляди лева.

Въпреки поскъпването предприятията, произвеждащи такива уреди, са затрупани с поръчки за месеци напред.

Бум в търсенето има не само у нас. Износът към държави, които досега са се отоплявали приоритетно с друг вид гориво, също е нараснал неколкократно.

200% увеличение в цените на пелетите за година

Цените на пелетите за тон спаднаха с 2,6 процента през октомври, но остават с близо 200 процента по-високи на годишна основа, съобщава институтът за пелети.

Въпреки това отоплението с пелети е по-евтино от природния газ за тези, които са оборудвани да ги горят. Газът струва 20,9 цента за киловатчас топлина, а пелетите – 14,88 цента.

Цената на пелетите от местни производители е над 800 лева за тон. Цената на дървата за огрев, които се продават на борсите, започва от 150 лева на кубичен метър, а на места достигат до рекордните 400 лева.

Проучване на БТА във Варна показа, че най-евтината оферта за дърва за огрев е за 160 лева за кубик, но няма наличности. Иначе на пазара се предлагат по-малки обеми на цени между 80 и 130-135 лева.

Въглищата в крайморския град вървят по 450 лева за тон. 20-килограмов чувал, пълен с това гориво, е минимум 9 лева. На пазара се предлагат пресети и непресети въглища в чували. Цените са съответно 12 и 10 лева.

В община Сливен дървата са на цена 160 лева за кубик от началото на лятото. Пелетите достигат от 850 до 900 лева за тон.

В Силистра търговците най-общо обявяват 320 лева за дърва и около 1000 лева за пелети.

ЕТИКЕТИ: , ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА