„Производствената пропаст” между добивите в селското стопанство в развитите и в развиващите се страни трябва да скъсени, за да може да се отговори на нарасналото световно търсене през следващо десетилетие, според експертите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
С нарасналата с 20% продукция в развиващите се страни, в следващите 10 години световното производство на зърнени култури може да нарасне с 5%, заяви Уейн Джоунс, ръководител на отдела на хранително-вкусовата търговията и пазари в ОИСР, по време на конференция в Лондон миналата седмица. Той добави, че в увеличението в производството ще доведе до спад в цените на зърнените култури между 5% и 20% в сравнение с нива в момента. ”Ръстът в производството продължава както в развитите, така и в развиващите се страни”, каза Джоунс. „Развиващите се страни напредват”. Те имат най-голямата производствена празнина, така че е по-лесно да попълнят тези пропуски, отколкото да измислят нови технологии.”
Организацията за храна и земеделие (ФАО) към ООН, по време на конференцията Рио +20 обяви, че производството на храни ще трябва да се увеличи с 60% до 2050 година, за да задоволи хранителните потребности на прогнозираното население в света от 9 млрд. души. Джоунс добави, че използваното количество земя за селско стопанска продукция най-вероятно ще нарасне с 5% през този период. Различни фактори, като опазване на околната среда, наличието на вода, достъп до кредити и нарастващите разходи за производствени ресурси могат да възпрепятстват ръстът на продукцията, заяви той.
Био технологиите, включително генетично модифицираните (ГМ) култури „не са сребърен куршум” за увеличаване на производството, каза той.
”Променя се отношението не специално към ГМ, но към биотехнологиите в по-широк смисъл”, заяви той . „Притесненията намаляват с течение на времето. Много от тях са узаконени, понеже са базирани на липса на информация. Според мен е важно да разбереш нещо, преди да го приемеш и индустрията работи по този въпрос.”
Източник: Agra Europe