Ръководителят на научните изследвания на един от най-големите производители на шоколад в света “Barry Callebaut” е стигнал до заключението, че за да изнася шоколада в страни като Китай, където има и високи температури, продуктът трябва да е по-издръжлив при горещо време, съобщава БГНЕС като се позовава на “Блумбърг”.
След години изследвания ученият твърди, че е готов да започне продажба на шоколад, който се топи в устата, а не в ръцете. Достигната е разработка, при която шоколадът издържа при 38 градуса. Много компании обаче вече работят по подобни проекти, тъй като искат да завоюват пазари в държави, където климатът е по-топъл.
Пазарът на шоколад в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка, Близкия изток и Африка ще нарасне с над 50% до 48 милиарда щатски долара до 2019 г., спрямо 15% ръст до 74 милиарда щатски долара в Западна Европа и Северна Америка, сочи прогноза Euromonitor.
В следващите от 5 до 10 години топлоустойчивият шоколад ще е по-важен от традиционния шоколад в Близкия изток и Африка, заради климатичните особености. От компанията посочват, че до 2 години могат да продават продукти, които се топят при 37,8 градуса и имат текстурата на класически шоколад.
Темата за устойчивите на високи температури шоколади не е нова. От 1970 г. насам патентите в този контекст са над 90. Половината от тях са в последните 20 години.