Разработена е изцяло нова тематична програма за развитието на малките стопанства

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Задълбочен анализ, направен от Министерството на земеделието и храните за изминалия програмен период – 2007-2013 г., показва, че малките стопанства са имали огромни трудности при кандидатстването за европейски средства. За да се коригира този недостатък на Програмата за развитие на селските райони ние разработихме изцяло нова тематична програма за развитието на малките стопанства, която ще действа през следващите седем години. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването „Неделя 150” на БНР, информира ИА „Фокус“.

По думите му само до 2012 г. са отпаднали 40% от малките стопанства в страната. Промените в законодателството целят подпомагане именно на тези стопанства. Само около 80% от директните субсидии в България или 600 милиона лева отиват при 6% от заявителите на директни плащания, които представляват 5540 фермера. Останалите 54 500 фермера или 60,7% от заявителите са получили субсидии до 1000 лева, посочи земеделският министър.

„Може ли с 1000 лева да развиваш конкурентноспособно земеделие? Заради този дисбаланс, който се получава в европейското законодателство за Общата селскостопанска политика в периода 2014-2020 г. предвиждаме възможността за прилагане на преразпределителното плащане“, обясни министър Греков. Провеждат се срещи с всички браншови организации и в рамките на предвидените в програмата средства ще бъдат финансирани всички.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама