Темата за различните стандарти в качеството на храните ще бъде във фокуса на следващия Съвет по земеделие на Европейския съюз, който ще заседава на 6 март. Въпросът бе повдигнат от Словакия и Унгария, които предлагат да се създаде европейско законодателство, което да предотврати производството на храни с ниско качество в Източноевропейския държави – членки на Европейския съюз.
Гаранцията, че на европейския пазар ще се предлагат свободно идентични стоки е основен принцип, за да се гарантира да отговорим на очакванията на потребителите. Определени практики свързани с търговията на храни също заслужават внимание, се казва в предложението на Словакия и Унгария за обсъждане на темата по време на Съвета.
Наскоро властите в Словакия проведоха лабораторни анализи на 22 храни и намериха значителни разлики в 10 продукта – 4 млечни продукти , 2 напитки, 1 рибен продукт, 1 сезонен плод и един чай. Резултатите показаха, че истински плодови оцветители са заместени с брашна, а животинските мазнини са заместени от растителни такива, както и че съдържанието на месо е ниско. В изследвания един сладкиш е установена употребата на изкуствени подсладители вместо указаната на опаковката захар. Имало дори нарушения при опаковането на продуктите. Анализът показал, че разтворима супа на Knorr в Австрия има два пъти повече кюфтенца, отколкото в Унгария, например. Други компании, чиито продукти са изследвани са Pepsi Co, Ferrero, Nestle и Danone.
Властите в Словакия и Унгария заявиха, че ще продължат да провеждат лабораторни тестове на храни в интерес на обществото така, че да защитят интересите на потребителите и да защитят доверието в качеството на храните в ЕС.
Темата не е във фокуса на вниманието само на Словакия и Унгария. През миналата година Чешката Република повдигна въпроса в Комисията по земеделие на Европарламента, като подчерта, че потребителите са подвеждани на пазара на храни в ЕС.
Още по темата:
Европа на две скорости в действие