Различните стандарти на качество на храните ще обсъждат земеделските министри

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Темата за различните стандарти в качеството на храните ще бъде във фокуса на следващия Съвет по земеделие на Европейския съюз, който ще заседава на 6 март. Въпросът бе повдигнат от Словакия и Унгария, които предлагат да се създаде европейско законодателство, което да предотврати производството на храни с ниско качество в Източноевропейския държави – членки на Европейския съюз.

Гаранцията, че на европейския пазар ще се предлагат свободно идентични стоки е основен принцип, за да се гарантира да отговорим на очакванията на потребителите. Определени практики свързани с търговията на храни също заслужават внимание, се казва в предложението на Словакия и Унгария за обсъждане на темата по време на Съвета.

Наскоро властите в Словакия проведоха лабораторни анализи на 22 храни и намериха значителни разлики в 10 продукта – 4 млечни продукти , 2 напитки, 1 рибен продукт, 1 сезонен плод и един чай. Резултатите показаха, че истински плодови оцветители са заместени с брашна, а животинските мазнини са заместени от растителни такива, както и че съдържанието на месо е ниско. В изследвания един сладкиш е установена употребата на изкуствени подсладители вместо указаната на опаковката захар. Имало дори нарушения при опаковането на продуктите. Анализът показал, че разтворима супа на Knorr в Австрия има два пъти повече кюфтенца, отколкото в Унгария, например. Други компании, чиито продукти са изследвани са Pepsi Co, Ferrero, Nestle и Danone.

Властите в Словакия и Унгария заявиха, че ще продължат да провеждат лабораторни тестове на храни в интерес на обществото така, че да защитят интересите на потребителите и да защитят доверието в качеството на храните в ЕС.

Темата не е във фокуса на вниманието само на Словакия и Унгария. През миналата година Чешката Република повдигна въпроса в Комисията по земеделие на Европарламента, като подчерта, че потребителите са подвеждани на пазара на храни в ЕС.

Още по темата:

Европа на две скорости в действие

DW: По-лоши храни за източноевропейците в търговските вериги

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА