През април проучване на университета Purdue заключи, че цените на селскостопанските ресурси са се повишили с 15,6% от 2021 до 2022 г
Тъй като производствените разходи се покачват и печалбите на стопанствата намаляват, Advancing Eco Agriculture (AEA), лидер в регенеративното земеделие, продължава да разработва персонализирани, рентабилни и съзнателни програми, за да помогне на производителите да печелят повече пари въпреки променящата се среда на разходите за ресурси, съобщава EINPresswire.com.
Фермерите в Съединените щати са изправени пред рязко увеличение на оперативните си разходи. През април проучване на университета Purdue заключи, че цените на селскостопанските ресурси са се повишили с 15,6% от 2021 до 2022 г.
„Фермерите, с които разговаряме в цялата страна, са загрижени“, казва Джейсън Хобсън, главен изпълнителен директор на AEA. – Тази година цената на азота в някои региони се е увеличила с 300%. Съчетана със засушаване в някои райони на страната, тази година е сериозно изпитание за земеделското ни производство. Един фермер съобщи, че реколтата му на полето може да бъде с до 50% по-ниска от миналата година поради сушата в района и по-ниските норми на торене.“
Производителят на памук и зеленчуци Джеймс Джонсън от Кълъмбъс, Ню Мексико пък коментира, че разходите за торове в района са се увеличили с почти 250%. Много от производителите са имали трудна година и някои дори са се отказали да засаждат определени култури тази година.
„Текущата перспектива е мрачна, но ние работим ежедневно, за да направим разлика. Нашата цел е да си партнираме с производителите, които търсят най-добрия начин за растеж и генериране на финансова възвръщаемост, ние се стремим да осигурим път към прехода от традиционната земеделска парадигма към регенеративен подход“, казва Хобсън.
Разходите за поддържане на една ферма винаги са зависели от капризите на пазара. Бързо растящите цени на химикали като торове и пестициди (хербицидите и инсектицидите скочиха до небето) поставят фермерите в трудна позиция. По-високата цена на суровините означава, че много фермери са принудени да вземат трудни решения – от какво да спестят?
„Ако управлявате домакинство по общи препоръки, това е като да се лутате в тъмното, защото прилагате определени продукти, без наистина да знаете дали са необходими“, обяснява Хобсън. – Нашият подход е създаден да отговаря на подобни въпроси. От самото начало казахме, че не трябва да гадаем, а да тестваме. Именно този научен подход е в основата на нашите препоръки – възприемайте систематичен подход към управлението на почвата и храненето на растенията. Този изчерпателен план за хранене взема предвид дългосрочните и краткосрочните нужди на почвата и културата.
„Най-важният инструмент за работа през сезона е анализът на зеленчуковите сокове, който помага да се разбере какво се случва с хранителната стойност на културата по време на вегетационния период. Той дава възможност да се определи и след това да се приложи точното количество от необходимото хранително вещество, преди дефицитът да се прояви под формата на заболяване или слабост.
Двата традиционни подхода за отглеждане на култури са били прекомерно прилагане поради липса на данни или отмяна поради нарастващи разходи за прилагане. Вярваме, че и двата подхода са неефективни и изключително скъпи. Ако не знаем със сигурност от какво се нуждаят нашите растения, в крайна сметка ще плащаме два пъти за ресурси: веднъж, когато купуваме продукта, и втори път чрез намалени добиви и качество“, казва Хобсън.
Тъй като производителите са изправени пред изключително труден избор – плащане на астрономически цени за суровини или намаляване на добивите – екипът на AEA настоява, че има трети, по-добър начин: тестване.
„Това, което регенеративното земеделие прави и ние правим, е да върне властта в ръцете на фермерите и основно да се запознаят отново с тяхната земя, култури и хранене на почвата“, казва Хобсън, подчертавайки значението на биоторовете във регенеративното земеделие.
„Използването от нас на тези продукти се основава на нашата фундаментална вяра в интелигентността на природата. Ние вярваме, че когато функционират правилно, естествените процеси работят заедно в перфектна хармония, за да създадат богати на хранителни вещества, продуктивни почви за подхранване на устойчиви на болести растения, които дават най-висококачествени плодове“, заключи той.