Общата стойност на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия през 2019 г. възлиза на 927 млн. лева (без ДДС), което е с 11% повече спрямо 2018 година. Това се казва в доклад на отдел „Агростатистика“ в Министерство на земеделието, храните и горите.
През 2019 година се наблюдава увеличение с 9.0% на броя на млекопреработвателните предприятия със статут на еднолични търговци и занимаващи се с млекопреработвателна дейност и производство на млечни продукти. Търговските дружества, регистрирани по ТЗ, преработват 96.5% от млякото през изследваната година.
Към края декември 2019 година в анкетираните 238 млекопреработвателни предприятия са заети 7 859 служители и работници, наети на трудов договор.
Най-голямо количество мляко – 230 168 хил. литра са преработили предприятията в Южен централен район, което представлява ръст с 6,1% спрямо 2018 г. Увеличение с 2,7% е регистрирано в Северозападен и Северен централен район, а спад с 6,4% и с 6,6% е отразен съответно в районите Североизточен и Югоизточен.
През 2019 година предприятията са произвели 153 239 тона заквасени млека, над 71 милиона литра течни пакетирани млека, 62 192 тона бели саламурени сирена и 25 978 тона кашкавал.
Заквасените млека са с 16.1% повече спрямо 2018 година. Незначително е увеличението на кашкавала–с 0.3%, а бялото саламурено сирене е със7.6%повече. При пресните сирена се наблюдава увеличение с 48.7% спрямо 2018 година.
118 производители са предложили на пазара 153 239 т млечни продукти през 2019 г., което може да се сравни със 131 990 т година по-рано. Заквасено мляко произвеждат 152 предприятия, течни пакетирани млека предлагат 55 производители, а 31 предприятия предлагат пакетирана сметана. Намалява с 15,7% на годишна база производството на ароматизирани заквасени млека, като 17 предприятия се занимават с тази дейност.