Ръст на производството на птиче месо у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През 2014 г. производството на птиче месо в страната бележи ръст, за което допринасят основно по-ниските разходи за фураж и стабилното търсене. Това сочи публикуваният на страницата на МЗХ Ситуационно-перспективен анализ за птиче месо и яйца. Потреблението на пилешко е стимулирано от някои негови сравнителни предимства, сред които по-достъпните цени и диетичните му качества.

Като допълнителен фактор за развитие на птицевъдството у нас анализът определя стартиралата в края на 2012 г. схема на държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците (както за угояване, така и за яйценосно направление) за период от пет години. През миналата година по тази схема са предоставени общо 24,8 млн. лева на 281 бенефициенти.

Предварителни данни на „Агростатистика” сочат, че през 2014 г. производството на птиче месо и субпродукти в кланиците е в размер на 97 925 тона кланично тегло – с 3,6% повече спрямо предходната година. Има ръст на общия брой заклани птици (с 1,9%) и увеличение на средното им живо тегло. Около 73% от общия промишлен добив на птиче месо и субпродукти за периода е от пилета бройлери. При 1% повече заклани бройлери и малко по-високо средно живо тегло (2,11 кг спрямо 2,08 кг за 2013 г.), добивът на месо и субпродукти от пилета бройлери в кланиците нараства с 3,4% на годишна база, до 71 524 тона кланично тегло, отчита анализът.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама