Радостина Жекова, Добруджанския съюз на зърнопроизводителите: Нямаме големи надежди за реколтата от слънчоглед и царевица

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Локалните засушавания не дават голям шанс на стопаните да извадят оптималното от нивите си

„Ако търговията е така вяла, както е към този момент, слънчогледа някак си ще го приберем, но проблемът ще го усетим при царевицата“, коментира за Агрозона Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите проблемът с пълните силози със зърно не само от тазгодишната, но и от миналогодишната реколта. По думите на Жекова след жътвата на пшеницата стопаните ще могат да се справят с прибирането на слънчогледа по някакъв начин. „България има изключителни мощности за преработка на слънчоглед. Търговските компании, които преработват слънчоглед, дават възможност да се депозира слънчоглед, има някак си вариант да се спаси слънчогледа да не е при стопаните, но за царевицата ще бъде осезаема липсата на достатъчно място за съхранение.

Според председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите ограничението за внос на пшеница, слънчоглед, рапица и царевица трябва да продължи да действа. „Още от 2022 г. след въвеждането на регламента ние като асоциация твърдим, че това ще доведе до дисбаланс на пазара в България, ще доведе до дисбаланс и на европейския пазар. И ние неколкократно заявихме, че регламентът няма нищо лошо в него, ако той изпълнява функцията, за която е създаден, за да може трети страни, които не са производители, които имат нужда, да си осигурят зърно. Европейците напълниха хамбарите през украинската стока. Ние загубихме един традиционен за нас партньор като Испания“, коментира Радостина Жекова.

В момента обаче реколтата от слънчоглед и царевица е под заплахата на сушата.

„Засуши се. Има места в Добруджа, в които от доста време не е валяло дъжд. На места има от 3-4 месеца, в които няма дъжд. Това засушаване, съчетано с горещия вятър, вегетацията на растенията просто приключва. Така че нямаме големи надежди за реколтата от слънчоглед и царевица“, допълни още тя.

С подобни опасения са и от Добруджанския земеделски институт, откъдето алармират за локални пропадания на ниви с културите. От Областната служба „Земеделие“ пък съобщават, че стопани вече подават заявления за силажиране на царевица.

 

През август отварят приема за отстъпката за газьола

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама