Птицевъд: Основен приоритет за нас през 2023 г. е запазим бизнеса си, секторът е на ръба на оцеляването

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Иван Калчев: Държавата трябва да направи така, че ние да бъдем конкурентни на другите европейски държави, защото към момента не сме

Основният приоритет за нас през 2023 година е да запазим бизнеса си, защото в момента сме на ръба на оцеляването, заяви в интервю за Агрозона птицевъдът Иван Калчев.

“От 22 години се занимавам с птицевъдство. През тези години изградих 4 ферми – две в троянския край и две в Ловешко. Минал съм през много трудности през тези 22 години, но това, с което секторът се сблъска през последните 3 години ни постави на ръба на оцеляването”, допълни още Калчев.

“Затрудненията за сектора започнаха през 2022 годин. Ковид пандемията затвори хотели, ресторанти и заведения за почти две години. Пазарът беше е много свит и загубихме много пари. През 2022 година дойде войната в Украйна. Следствие на това поскъпнаха много горивата, електроенергията и фуражите. Това беше голям стрес за нас, не бяхме подготвени с пари. Наложи се да тръгнем по банки”, разказа производителят.

Птицевъдите очакват извънредно подпомагане за сектора

“Страни като Румъния и Полша са в пъти по-конкурентни от нас поради намаленото ДДС на 9%. Освен това, субсидирането им е 3-4 пъти по-високо от нашето. В момента има огромен внос на евтино румънско и украинско вносно месо. Ние продаваме под себестойност, българското месо се замръзва, за да не търпим големи загуби, но парите, които ни трябват, за да работим си остават в камерите. Не знам какво ще се случи, ако държавата не се намеси по някакъв начин и не подпомогне сектора. При месото тотално се сринаха цените при производителите – два пъти по-ниски, отколкото в магазина. Ако държавата не подпомогне сектора ще има много фалити, което няма да бъде добре за никой”, заяви Калчев.

“Птицевъдството във всичките му форми е доста сериозна част от икономиката на държавата. Може би заради това другите държави се грижат толкова за него. То плаща данъци, изкарва пари, които влизат в хазната”, коментира още той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА