Птичият грип се превръща в опасност за хората, предупреждават световни организации

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От 2022 г. насам десет държави на три континента са съобщили на OIE за случаи на инфекцията при бозайници, които са по-близки до хората, отколкото птиците

Новите огнища на птичи грип представляват риск не само за пернатите животни, но и за хората, предупреждават от Световната здравна организация (СЗО), Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) в съвместно прессъобщение, цитирано от световните осведомителни агенции.

Заразата доведе до унищожаване на домашни птици, диви птици и някои бозайници, нанасяйки щети на фермерите и на търговията с храни. “Въпреки че тези огнища засягат предимно животните, те представляват постоянен риск за хората”, се казва в съобщението.

Трите организации обръщат внимание на нарастващия брой случаи на болестта при бозайници, които са “биологично по-близки до хората, отколкото птиците”. Това “поражда опасения, че вирусът може да се адаптира по-лесно, за да зарази хората”, се казва в съвместното съобщение на СЗО, ФАО и OIE. Някои бозайници могат да осигурят среда за смесването на грипни вируси, което да доведе до появата на нови, по-вредни за животните и хората.

През 2022 г. 67 държави са докладвали на OIE за огнища на високопатогенния птичи грип H5N1 при домашни и диви птици. В същото време повече от 131 милиона домашни пернати са починали или са унищожени във ферми заради заразата.

През 2023 г. още 14 страни съобщиха за огнища – основно в Северна и Южна Америка. От 2022 г. насам десет държави на три континента са съобщили на OIE за случаи на инфекцията при бозайници. Сред тях има както сухоземни, така и морски обитатели, включително норки, отглеждани във ферми в Испания, тюлени в САЩ и морски лъвове в Перу и Чили. Засегнати са поне 26 вида. H5N1 е открит и при домашни любимци, сред които котки и кучета, в няколко държави.

Случаите на заразяване на хора с птичи грип са много редки, като от декември 2021 г. насам са регистрирани едва осем.

При хората инфекцията може да “причини тежко заболяване с висок процент на смъртност”. Установените до момента случаи са свързани главно с близък контакт с инфектирани птици и заразена среда.

“Въз основа на наличната до момента информация вирусът не изглежда да се предава лесно от един на друг човек, но е необходимо внимание, за да се открие всяка еволюция на вируса, която би могла да промени това”, заявяват от СЗО.

 

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements