Просото – суперхрана, достъпна за всеки

Мнозина подценяват просото и го мислят само за „храна за пилета“. Тази култура всъщност може да се причисли към категорията суперхрани. Често тя е окачествявана като по-достъпния еквивалент на станалата модерна напоследък киноа. Ето няколко факта защо следващия път да посегнете към просо:
Богато е на витамини А, В1, В2, Е, РР, съдържа и много минерали, сред които калций и фосфор.
Препоръчва се при проблеми с кръвното налягане, холестерола и сърдечно-съдовата система като цяло, при херния, чернодробни заболявания.
Препоръчва се за хора, които се стремят към здравословно хранене, тъй като то има фибри, значително количество белтъчини и спомага за изгарянето на мазнините.
Просото подпомага храносмилането и детоксикацията, съдържа антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Антиоксидантите в него спомагат и за по-младежкия вид на кожата
Заради високото съдържание на калций се препоръчва за растеж и заздравяване на костите.
Увира бързо и е подходящо за приготвяне, ако нямате много време, може да се консумира за закуска с масло и сирене и сметана, със сладко/мед и канела или като основно ястие – приготвено със зеленчуци и месо.
Снимка: Wikipedia