Производството на свинско месо в ЕС намалява

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Консумацията на свинско месо в рамките на Общността обаче продължава да расте

Производството на свинско месо в ЕС достигна общо два милиона тона през март, което е спад от 7% в сравнение с година по-рано, според анализ на AHDB. Това довежда производството през първото тримесечие до 5,85 милиона тона, което е спад от 5% на годишна база, съобщава Euromeatnews.

Представянето на отделните страни в блока варира, като Германия и Дания отбелязват спад, но Испания все още увеличава производството. Производството през първите три месеца в сравнение с преди една година изглежда така за тази селекция от държави от ЕС:

Белгия, -26 000 тона, (-9%)

Дания, -20 000 тона, (-4%)

Германия, -155 000 тона, (-12%)

Италия, -27 000 тона, (-8%)

Полша, -63 000 тона, (-12%)

Испания, +52 000 тона, (+4%)

Производителите в региона се борят с производствените разходи в сравнение с получените цени. Средно производствените разходи в ЕС са по-високи от средната цена, което е предизвикателство за рентабилността и бъдещото производство. През април Европейската комисия прогнозира, че производството ще намалее с 3% през 2022 г., но съдейки по числата производството ще се свие с повече от това.

Както в случая с Обединеното кралство, сега ЕС изнася много по-малко свинско месо за Китай, което допринася за по-ниските обеми на износ. През първото тримесечие ЕС е изнесъл 923 000 тона свинско месо, което е спад от 28%. В рамките на това износът за Китай е намалял със 72% и съставлява само 21% от обемите, което е спад от над половината през първото тримесечие на 2021 г. Срещу това, печалби са постигнати за Япония, Южна Корея, САЩ и дори Австралия, тъй като блокът се диверсифицира далеч от китайската търговия.

Единичната цена на този износ се е повишила със 7% на годишна база до 2,91 евро/кг и така общата стойност за сектора е спаднала с 23% до 2,7 милиарда евро през първото тримесечие. Спадът на износа обаче надвишава спадът на производството през първото тримесечие, което означава, че повече свинско месо в ЕС продължава да се консумира в рамките на Общността.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА