Производството на месо в глобален план ще достигне 336 млн. тона през 2018 г., отчитайки най-сериозен ръст от 2013 г. насам. Растежът ще е движен основно от производството на свинско и птиче месо, докато при говеждото и овчето месо увеличението ще е по-слабо, става ясно от доклад на FAO.
На база стойностите на глобалния индекс на цените за първото шестмесечие на 2018 г. е отчетено средно увеличение с 3% при говеждото месо и с 27% при овчето месо. При птичето месо се наблюдава намаление с 2%, както и при свинското – с 4%, съобщава Центърът за икономически изследвания в селското стопанство.
Износът на овче и козе месо от ЕС през първата четвърт на 2018 г. бележи спад със 17% спрямо същия период на предходната година. Причините са в намаления експорт за ключови партньори от Близкия изток (Оман, Йордания, ОАЕ), а също и преустановяването на вноса в Алжир. Като резултат се очаква консумацията на овче месо да се задържи стабилна и дори да се увеличи, предвид натиска върху цените.
Експортът на птиче месо от ЕС нараства с 8% за периода януари-април 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година. Същевременно внесеното количество птиче месо от Бразилия намалява с 45%, поради въведените ветеринарно-санитрни ограничения в Общността. Поддържането на органичителните мерки ще поддържа ръста на цените на птичето месо в ЕС.