Производството на месо в глобален план расте сериозно

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Производството на месо в глобален план ще достигне 336 млн. тона през 2018 г., отчитайки най-сериозен ръст от 2013 г. насам. Растежът ще е движен основно от производството на свинско и птиче месо, докато при говеждото и овчето месо увеличението ще е по-слабо, става ясно от доклад на FAO.

На база стойностите на глобалния индекс на цените за първото шестмесечие на 2018 г. е отчетено средно увеличение с 3% при говеждото месо и с 27% при овчето месо. При птичето месо се наблюдава намаление с 2%, както и при свинското – с 4%, съобщава Центърът за икономически изследвания в селското стопанство.

Износът на овче и козе месо от ЕС през първата четвърт на 2018 г. бележи спад със 17% спрямо същия период на предходната година. Причините са в намаления експорт за ключови партньори от Близкия изток (Оман, Йордания, ОАЕ), а също и преустановяването на вноса в Алжир. Като резултат се очаква консумацията на овче месо да се задържи стабилна и дори да се увеличи, предвид натиска върху цените.

Експортът на птиче месо от ЕС нараства с 8% за периода януари-април 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година. Същевременно внесеното количество птиче месо от Бразилия намалява с 45%, поради въведените ветеринарно-санитрни ограничения в Общността. Поддържането на органичителните мерки ще поддържа ръста на цените на птичето месо в ЕС.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА