Производството на грозде в Кипър е намаляло с 93%

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Секторът настоява за предоставяне на държавна помощ

Производството на грозде в Кипър се е сринало с 93 процента през последните 30 години, след като островът се превръща от износител на грозде във вносител. На депутатите е представена поразителната статистика по време на комисия по земеделие във вторник, тъй като заетитее в индустрията настояват за държавна помощ.

Републиката е произвела 250 милиона килограма грозде през 1991 г., но до 2021 г. те се сриват до едва 15 милиона килограма. За този развой на събитията земеделските производители отбелязват, че виновни са неправилното вземане на решения и политиките в сектора.

Според депутата от Дико Хрисантос Саввидес, сега малките количества местно производство са принудили местния пазар да внесе 8 милиона литра гроздова продукция, уж със съмнително качество. Той също така каза, че местните производители са изправени пред ценови шокове на много фронтове: „Производствените разходи дори не са били взети предвид, разходите за гориво са се увеличили, както и торовете“, коментира още той.

Саввидес твърди, че държавата трябва да се намеси и да направи повече, за да подкрепи сектора. Това е ход, който ще помогне на младите хора да останат в индустрията и ще им попречи да го изоставят, смята депутатът.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА