За сметка на това износът за азиатските пазари е добър
Производството на говеждо месо в Европейския съюз е спаднало през 2020 г. до 6,8 милиона тона говеждо месо, с 1,2% по-малко от 2019 г. Клането на говеда като цяло е малко над нивата от предходната година до април, когато производството е засегнато от прекъсването на COVID-19. Тогава имаше възстановяване през юни, вероятно когато някои хранителни услуги се отвориха отново, а производството се колебаеше около годината по-рано през останалата част от годината, се казва в доклад на Европейската комисия.
Годишните промени в производството засегнаха по различен начин най-големите производители. Германия, Италия и Испания претърпяха спад, като Италия претърпя най-големият реален спад, с намаление от 48 000 тона (-6%). От друга страна, Ирландия увеличи производството на говеждо месо с 2% (14 000 тона), заедно с Холандия. Франция отчете ръст от 0,2% в говеждото месо, докато Полша следва тенденцията на спад (-0,2%).
Въпреки спада в производството, износът се представя добре, особено на азиатските пазари, но също така и в Канада и САЩ. Увеличението на износа на прясно и замразено говеждо месо е 1,3%, което представлява общ обем от 461 000 тона, изпратени през миналата година. 50 000 тона са изпратени на британския пазар, като обемът е непроменен в сравнение с 2019 г. Вносът е спаднал с 21% поради въздействието на коронавирусната криза, като Великобритания и Бразилия са най-големите доставчици, засегнати от ограниченията, наложени на единния пазар на ЕС .