Производителите не отбелязват на етикетите смущаващи съставки в храните

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Нов вид измама прилагат производители на храни у нас. Те са се изхитрили да не отбелязват на етикетите смущаващи съставки в храните, заради присъствието на които потребителите може да се откажат да ги купят. В торти, пастички, петифурки, кейковете, мъфини, плодови пайове, соленки и други подобни сладкиши няма и грам каквато и да е мазнина, откри проучване на сайта “Всеки ден”.

И без да е сладкар професионалист, всеки знае, че в рецептата на подобни захарни изделия винаги има някаква мазнина – с малки изключения. Най-добрият вариант е истинското краве масло или пък олио, за да е “постен” сладкишът, категорични са топ сладкарите. Родната индустрия обаче по отколешна традиция бълва торти и всичко останало за десерт с маргарин или по-модерното напоследък палмово масло.

“Производителите не само у нас използват най-вредните мазнини, защото са евтини, а и не са забранени. В България истинското масло в хранителните продукти изчезна. Използва се рядко само в скъпи ресторанти със свои сладкари или в бутикови сладкарници”, коментира инспектор по безопасност на храните. Той уточни, че няма забрана за палмата и за маргарина, макар срещу тези вече доказано вредни за организма мазнини на Запад да има остра реакция.

“Задължително е обаче на етикета на всяка храна да бъде отбелязано абсолютно всичко, което е вложено при производството”, припомни специалистът. Той подчерта, че “спестяването” от етикетите на маргарин, палмово масло или каквото и да е друго е грубо нарушение на Закона на храните. За лъжливи етикети производители можело да отнесат глоби и по 100 хиляди лева.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements