Производителите на алтернативно месо преживяват трудни времена

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Компанията Beyond Meat намали наполовина пазарната си стойност през лятото

Компанията Beyond Meat, която е една от лидерите за производство на алтернативни месни продукти на основата на растителни протеини, намали наполовина пазарната си стойност през юли-август 2023 г. Дълговете на компанията вече значително надвишават приходите, пише Agrarheute.

Така през второто тримесечие продажбите на Beyond Meat са спаднали с 31% в сравнение с предходната година. Компанията също се насочи към намаляване на разходите и подобряване на рентабилността. В същото време се очаква продажбите да намалеят с приблизително 9-14% спрямо 2022 г. Резервите на компанията са 226 милиона долара, но дълговете достигат 1,1 милиарда долара.

Отбелязва се, че тази ситуация се е развила поради намаляване на търсенето, по-специално поради високата инфлация на храните. Такава картина се наблюдава както в Америка, така и в Европа.

Освен това компанията е застрашена от нови конкуренти. Според анализатори от Motley Fool други компании за заместители на месо на растителна основа виждат същия спад в търсенето, тъй като потребителите предпочитат истинско месо.

През юни конкурентът на Beyond Meat, The Tattooed Chef, подаде молба за банкрут, а Impossible Foods така и не продължи своето IPO, което беше обявено няколко пъти.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА