Прогноза: Украйна се нарежда на опашката за вносни оранжерийни домати и краставици

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Голяма част от производителите ще затворят съоръженията си за зимата заради високите цени за отопление

Продажните цени на оранжерийните зеленчуци в Украйна се повишиха рязко миналата седмица заради студеното време, което принуди производителите да започнат отоплителния сезон.

Само за седмица продажните цени на краставиците са се увеличили средно с 25% и сега те се продават в диапазона 45-55  гривни/кг, което е 2,50-3 лв/кг. Оранжерийните домати са поскъпнали средно с 29% за седмица. Продажбите сегмент в момента са 40-50 гривни/кг, или около 2,40-2,70 лв/кг.

Според представители на оранжерийния бранш такова бързо поскъпване на оранжерийните зеленчуци е принудителна мярка. С настъпването на студеното време много производители започнаха да отопляват своите оранжерии. В същото време трябва да се има предвид, че днес е много трудно за местните производители да преминат към алтернативни горива. Така някои украински стационарни оранжерийни растения, следвайки примера на европейските си колеги, също изоставиха зимния сезон на оранжерийни зеленчуци.

Има и някои производители, чиито съоръжения се намират в окупираните територии или са пострадали в резултат на активни военни действия. Те също няма да могат да продължат да работят в този сегмент този сезон.

„В същото време, според търговците, не е необходимо да се разчита на внос и в сегмента на оранжерийните краставици и домати, тъй като подобна ситуация се е развила в страните с основни оранжерийни производители. Според ключовите играчи на пазара през този сезон в Украйна може да има недостиг както на оранжерийни домати, така и на краставици“, заключиха експертите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements