Прогноза: Намаляват площите със зърно, интересът на стопаните се измества към протеиновите култури

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

ЕС увеличава площите, заети със соя

Структурата на посевните площи в Европейския съюз ще се промени през следващите 12 години — фермерите ще сеят повече соя и бобови култури, намалявайки площите със зърнени култури, рапица и слънчоглед. Това се посочва в Прогнозата за развитие на селското стопанство на ЕС за 2023-35 г.

„В структурата на полските култури се предвижда относително изместване на земеползването от зърнени култури към соя и бобови култури. Това се дължи на някои политически мерки на ЕС, насочени към развитието на производството на растителни протеини, подкрепата на протеиновите култури, както и поради увеличаването на доходите от отглеждането на протеинови култури“, се казва в документа.

В резултат на това площите със зърнени култури се очаква да намалеят до 51 милиона хектара през 2035 г. (в сравнение с 51,1 милиона хектара през 2023 г.), като намалението на площите с ечемик (с 0,6 милиона хектара от 2023 до 2035 г.) ще бъде балансирано от увеличение на площите с пшеница (+0,2 млн. ха) и царевица (+0,3 млн. ха). Очаква се площите с ечемик и царевица да се изместят от южните към северните страни на ЕС, за да се адаптират към изменението на климата.

Площта с бобови култури ще се увеличи до 2,7 милиона ха през 2035 г. (в сравнение с 2,1 милиона хектара през 2023 г.), докато соята се очаква да се увеличи до 1,3 милиона ха през 2035 г. (в сравнение с 1 милион хектара през 2023 г.).

Предвижда се площта с рапица да намалее до 5,7 милиона хектара през 2035 г. (от 6,2 милиона ха през 2023 г.), главно поради намаленото използване на биогорива, докато площта със слънчоглед се очаква да намалее до 4,6 милиона хектара през 2035 г. (4,8 милиона хектара през 2035 г. 2023).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА