До края на годината ще достигнем 82 000 тона свинско месо, заяви в ефира на „Дарик радио“ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов
„Поради засиленото търсене към края на годината има вероятност изкупната цена на свинете леко да се повиши, но това са сезонни промени, които са в рамките на нормалното. Знаете, че по веригата има преработватели и търговци. Става въпрос за изкупната цена на свинете. Каква ще бъде цената в магазина, зависи от много други фактори. Последните 6 месеца изкупната цена в страната е от 3.20 до 3.30 лв./т без ДДС за живо тегло. Тази година се наблюдава стабилизиране на пазара на свинско месо в България и ЕС.“ Това заяви в ефира на „Дарик радио“ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.
„Очаква се до края на 2024 г. произведеното свинско месо у нас да бъде между 80 000 и 82 000 тона. Това е с 2000 тона повече от миналата година. Разбира се, трябва да изчакаме най-важния месец, когато ще станат ясни крайните резултати,“ обясни още Михайлов.
Цените на суровините за фуражи са на добро ниво. В момента цената на фуражите е ниска в България, Румъния и Украйна. В Европа има понижение на свинепроизводството, което е свързано с екологичните изисквания и повечето страни свиват стадата си до нива на самозадоволяване.
„У нас достигането на 100% самозадоволяване на потребностите за пресния пазар и преработката ще стане, когато се появят една или две големи кланици, които да осигурят нужните количества за месопреработвателната индустрия”, каза Димитър Михайлов. Според него това е начинът, за да се произвеждат повече свине.
“Сега стоим на ниво, което задоволява цялата прясна консумация и около 40% от свинското месо в колбасите е с български произход“, каза още той.