780 хил.т. ябълки в Полша са без пазар заради руското ембарго
Около 780 хил.т. ябълки са без пазар заради руското ембарго. Това съобщи проф. Анджей Ковалски, директор на Институт по икономика на селското стопанство и продоволствието, Варшава, по време на седма съвместна конференция в София, организирана Института по аграрна икономика и Аграрния университет в Пловдив. Института по аграрна икономика за седма поредна година организира традиционната българо-полска конференция. Тазгодишната тема е „Промени и перспективи в селските райони и в селското стопанство в България, Полша и в други страни от ЕС”.
Заради руското ембарго Полша не може да реализира огромна част от земеделската си продукция – плодове, зеленчуци и свинско месо, обясни проф. Ковалски в презентацията си. Той заяви, че вероятно ще трябва да се наложи много бързо да се осмисли и преоцени новата Общата селскостопанска политика с оглед премахването на руското ембарго. Според него оптимистичният вариант е Русия да издържи още три месеца без внос, защото 50% от необходимите й храни се набавят чрез импорт.
Личните му впечатления обаче са, че Русия може да втвърди позициите си за дълъг период от време, тъй като в началото на лятото руснаците са коментирали, че въпреки намалелия внос на суровини най-важно за тях е победата им в Крим. Ако Русия продължи с ограниченията ще пострада не само Полша, но Холандия, Франция, Канада и САЩ, при които има също свръхпроизводство. Полша е много притеснена, защото вътрешният й пазар не може да поеме огромните количества плодове и зеленчуци местно производство, тъй като в страната се консумират два пъти по-малко, отколкото в Германия например, а голяма част от местната суровина е поемала Русия. В момента се търсят спешни пазари за реализацията на тази продукция, коментира полякът. В също време, каза той, в дневния ред на Европейския парламент са компенсациите на производителите, а не това как Русия да бъде убедена да свали ембаргото.
Вероятно залежаващото производство на плодове и зеленчуци на Полша ще свали цените на българския пазар, коментира проф. Димитър Греков, ректор на Аграрния университет в Пловдив, пред Агрозона. Той отбеляза, че в последните месеци в България количествата на българско месо се е увеличило и неговото качество е наистина добро, дори мога да го различа като вкус и в ресторантите, каза той. Въпреки това не сме застраховани от инвазия на полската суровина и от сваляне на цените. Припомняме, че българските преработватели традиционно се снабдяват с полско свинско за нуждите на производството си.
Светлана Трифоновска