Проекти за инвестиции на над 170 млн. лева ще бъдат реализирани след преразпределяне на средства по ПРСР 2014-2020 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Проекти за инвестиции на над 170 млн. лева ще бъдат реализирани след преразпределяне на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). Промените са разписани в 17-тото изменение на Програмата, което е изпратено  за одобрение от службите на Европейската комисия, след решение на  Министерския съвет.

Това става възможно след като през последния един месец бяха изготвени всички нормативни документи, които касаят исканото изменение на ПРСР 2014-2020 г.

Очаква се над 56 млн. лева да бъдат насочени към бюджета на подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Като това ще позволи да бъдат одобрени проекти за общинска инфраструктура, с изключение на водоснабдителна такава, като предложенията са подадени в рамките на проведените през 2022 г. процедури за прием.

Близо 88 млн. лева публични средства ще се пренасочат към бюджета на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. От тях с 50 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът на проведения през 2021 г. прием. По този начин ще се осигури възможност за сключване на договори с още над 200 кандидати, за които не е бил наличен финансов ресурс.  С останалата част от предложените за прехвърляне средствата, заедно с наличния свободен ресурс по подмярката, ще бъде стартиран целеви прием за инвестиции, свързани с повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство.

Преразпределят се и 35 млн. лева към подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Заедно с наличните свободни средства по подмярката, ще бъде стартиран целеви прием за проектни предложения за инвестиции и дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда (включително ВЕИ).

Преразпределението на средствата гарантира балансирано и ефективно насочване на финансовия ресурс по Програмата, в съответствие със заложените стратегически цели и приоритети на национално и европейско ниво. Промените в отделни мерки и подмерки ще спомогнат за улесняване изпълнението на ПРСР 2014-2020 г. и успешното приключване на програмния период.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама