Проект за социализация заплашва река Марица в Пловдив

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Река Марица е основен елемент от зелената инфраструктура на Пловдив и символ на града. Реката е любимо място за спорт и отдих на пловдивчани, предоставя запазена природа, уникален микроклимат и природно разнообразие в силно урбанизираната градска среда. Всичко това е застрашено от реализирането на инвестиционното предложение за укрепване и социализация на р. Марица в границите на гр. Пловдив.

В настоящия му вид, предложение цели и ще доведе до драстична промяна в зелената система на града, а именно до превръщане на добре запазената екосистема на р. Марица, в силно модифицирана река от канално-парков тип. Проектът крие значителни рискове освен за уникалния градски ландшафт, и за редица редки и защитени растителни и животински видове и места от ключово значение за тяхното оцеляване. Предвид намеренията за строителство в речното корито се създават и рискове за наводнения при високи водни нива.

Въпреки обществената значимост, характера и мащабите на въздействие на инвестиционното предложение, представените на общественото внимание Доклад за оценка на степента на въздействие и Доклад за оценка на въздействието върху околната среда са с недопустимо ниско качество. Представените в тях оценки и заключения в основната им част са необективни, не са базирани на най-добрата налична информация, основани са на необективни методики и свободна интерпретация на данни.

Липсва научен подход при събиране, анализ и интерпретация на данните.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements