Проект “Черноморска кухня” с амбиции за влизане в световните кулинарни класации. Идеята по създаването на този проект идва от Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите в Русия, след избирането на Сочи за зимна олимпийска столица. В нея се включват няколко черноморски държави, сред които и България. До момента проектът е подкрепен от България, Турция, Русия и Украйна. Въпрос на време е да се включат Румъния и Грузия, обясни варненският ресторантьор Желязко Каракашев.
Проектът Черноморска кухня включва всякакви характерни за региона храни – риби, меса, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки. Кулинарната селекция ще бъде допълнена и с напитки. Експертите ще имат трудната задача да отсеят десетина от вече събраните 150 предложения.
„Искаме да предложим на туристите лесни, полезни и запомнящи се ястия, с които да не ни забравят”, отбелязва Каракашев. Според него тараторът е един изключителен продукт, който стъпва на популярното и здравословно българско кисело мляко. Имаме невероятни ястия с патладжан, с боб и други зеленчуци, яхнии, плакии и ястия с миди, които не отстъпват на испанската паеля, смята ресторантьорът.
Черноморската кухня превъзхожда популярната в цял свят Средиземноморска. Една от причините е географското разположение. Ако Средиземноморието обхваща само един географски пояс, то Черноморието е на два. Допълнително богатство на кухнята в региона придава и наличието на няколко религии. Качеството на рибата в Черно море също е много добро, а месото й е нежно, което се дължи на солеността на морската вода.
Проектът е насочен основно към средната класа клиенти, които оценяват добрата и вкусна храна, без да се залита към екстравагантните техники на готвене.
„Храната е не повече от 30 на сто, останалото е маркетинг и реклама. Това е като една красива жена, която не се нуждае много от грим, а просто трябва да се подчертае. Използвайки вкуса на нашите продукти, трябва само да ги предложим по един естетичен начин, с един добър сервиз”, смята Желязко Каракашев.