Зимата е по-бедна на плодове, но това не значи, че ги няма. Ябълките, например, са вкусни и пълни с полезни вещества, неслучайно познатата поговорка гласи “Ядна ябълка на ден държи доктора далеч от мен.” Освен това растат на местна почва. Ето предимствата, които вкусният плод има.
Ябълките влияят добре на нервната система, подобряват паметта, засилват мозъчните функции. Могат да намалят риска от невродегенеративни разстройства. Според изследвания на над 9 хил. души консумацията на ябълки за дълъг период от време намалява риска от удар.
Плодът понижава нивата на лошия холестерол и риска от диабет. Група учени от Държавния университет във Флорида твърдят, че ябълките са “чудодеен плод”, тъй като по-възрастни жени, които са консумирали ябълки всеки ден в продължение на половин година, имали 23% по-ниски нива на лош холестерол и 4% по-високи – на добър. Що се отнася до диабета – хора, които ядели по 3 порции седмично ябълки, грозде, круши или боровинки, рискували диабет тип 2 със 7% по-малко от останалите.
Похапването на ябълки стимулира отделянето на слюнка, което има благоприятен ефект върху зъбите. Не на последно място ябълките се борят с храносмилателни проблеми като диария и запек. Допълнителен бонус за любителите на този плод е, че той помага за превенция на затлъстяването и поддържане на здравословно тегло.