През август отварят приема по извънредната помощ за производителите на слънчоглед

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Предвижда се средствата от над 32 млн. лева да бъдат изплатени на бенефициерите до края на септември т. г., вижте кога ще станат ясни ставките

През август ще бъде отворен приемът по извънредната помощ на производителите на слънчоглед, потвърдиха за Агрозона от Министерство на земеделието и храните. 10 дни ще приемат заявления като приемът ще започне 5 дни след влизането в сила на Наредбата за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед. Наредбата бе в процес на обществено обсъждане до 24 юли т.г. Според документа наредбата влиза в сила в деня на публикуването й в Държавен вестник.

Бюджетът по помощта ще бъде в размер на 32 759 650,00 лв., като съгласно чл. 2, параграф 2 от Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/739 е допустимо към бюджета по ал. 1 предоставяне на допълнително национално финансиране до 100%, като средствата се определят с акт на Министерския съвет.

Ставките за отделните производители ще станат ясни след приключване на приема в областните служби на Държавен фонд „Земеделие“ и след проверка на документите на кандидатите, предвижда още наредбата.

Предвижда се средствата да бъдат изплатени на бенефициерите до края на септември т. г.

От Министерство на земеделието и храните мотивират въвеждането на подобна извънредна помощ с анализ на ситуацията в двата сектора на зърнените и маслодайните култури, където е установен съществен дисбаланс на пазара на слънчоглед в страната – рязко увеличен внос на украински слънчоглед в страната през 2022 г., който влияе пряко върху българския пазар и оказва натиск върху цените.

По данни на НСИ общото количество маслодаен слънчоглед внесен в Република България от Украйна, през 2022 г. достигна 943 402 тона спрямо 36 163 тона за 2021 г. По данни на Агенция „Митници“ от 01.01.2023 г. до 02.05.2023 г. са внесени 168 779 тона маслодаен слънчоглед с произход Украйна, като за същия период на миналата година от Украйна в страната са влезли 36 859 тона, а през 2021 г. – 2 977 тона.

Екстремните нива на внос на слънчоглед от Украйна в страната, натрупаните големи количества складови наличности и намаленият темп на експорт на практика създадоха сериозен риск за жизнеспособността на българските производители на слънчоглед. Тези фактори създадоха затруднения за реализиране на наличните количества и генериране от приходи от извършваната дейност. В допълнение себестойността на новата реколта се очаква да бъде доста висока предвид продължаващо увеличение променливи разходи за семена, торове, препарати за растителна защита, дизел и пр. Липсата на приходи от продажби на слънчоглед, на фона на увеличаващи се производствени цени, допълнително поставя трудности пред българските производители за поддържане на жизнеспособно икономическото състояние на стопанствата, се казва още в мотивите на земеделското министерство.

 

Четете още:

ЕК прие дерогация за 2023 г.: Допуска се авансово плащане на процент от директните плащания

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама