През 2019 г. производството на птиче месо у нас ще скочи с 6-7%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Прогнозите сочат, че от патици ще се добият 3500 тона втлъстен черен дроб

През 2019 г. се очаква производството на птиче месо да достигне 125,6 хил. тона, прогнозират от Съюза на птицевъдите в България. Това ще бъде увеличение спрямо 2018 г. с 6-7%, когато птичето месо, произведено у нас, се равнява на 118 хил. тона. За това благоприятстват ниските цени на фуражните култури, възстановяването на продукцията от стопанствата, засегнати от птичи грип, и отварянето на новите международни пазари, допълват от организацията. Делът на птичето месо в националния месодобив се оценява на около 60%.

Около 76% от общия промишлен добив през 2018 г. на птиче месо и субпродукти се пада на пилетата бройлери. През миналата година са заклани около 51,5 млн. от тези птици, като средното им живо тегло е било около 2,218 кг спрямо 2,11 кг. за 2015 г., казват експертите. Добивът на месо и субпродукти от бройлери се увеличава от 79,3 хил. тона за 2017 г. на 87,3 хил. тона за 2018 г. През 2019 г. се прогнозира това количество да достигне до 90 хил. тона.

След пика през 2016 г. промишленото производство на месо и субпродукти от патици, основно втлъстен черен дроб, се задържа до 23,1 хил. тона при 3469 тона втлъстен черен дроб. За съжаление, заложените през предишната година малки патета за увеличаване на производството на черен дроб, станаха жертва на появилия се през 2018 г. птичи грип и възпрепятства ново зареждане на птиците. Прогнозите за 2019 г. сочат, че от фермите за патици може да се добие около 3500 тона втлъстен черен дроб.

Търсенето на международните пазари е основна предпоставка за осъществяването на износ на птиче месо през 2018 г. в размер на 46 хил. тона. Сравнено с 2017 г. и през 2018 г. вносът на птиче месо е около 110 хил. тона. Близо 98% от внесените количества са от страни от ЕС, като повече от половината от месото е полско, казват от Съюза на птицевъдите.

При очакваното леко увеличение на производството и относително запазване на потреблението на птиче месо в страната през 2019 г. се очаква вносът да се задържи на нивата от миналата година, заключават специалистите.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА