Препоръка: ЕС трябва да съкрати производството на ябълки и круши

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Необходимо е в ЕС да се съкрати производството на ябълки и круши. До това заключение е стигнала работната група за разработване на стандарти за качество на нетрайните продукти в общността.
В резултат на увеличеното производство на ябълките, пазарът вече изпитва свръхпредлагане. При европейски добив от 11,5 милиона тона годишно, производството на ябълки през 2018 г. е 13,5 милиона тона. Високият добив води до недостиг на работна ръка и има опасения за качеството на съхраняваните плодове. Това пише порталът SadyOgrody, позовавайки се на Съюза на производителите на плодове в Полша (Unia Owocowa).
Ръстът на производството се наблюдава не само в Полша, но и в други източноевропейски страни, като Унгария и Румъния.
„Въпросът за намаляване на продукцията трябва да се разглежда в контекста на това, което пазарът изисква, а не това, което производството може да осигури. Секторът на плодовете в ЕС следва да отчита оценката на външния и вътрешния пазар. Такава система за оценка съществува във Франция от няколко години. Там намалиха производството на ябълки от 2 милиона тона на 1,5 милиона тона”, се казва в доклада.

Производителите извън общността напират за пазара на ЕС

Ситуацията се утежнява от растежа на производството в съседните страни от ЕС, като Украйна, Молдова, Русия и Казахстан, проблеми с износа, причинени от забраната за внос на стоки за Русия и Алжир, ограничения, свързани с фитосанитарните стандарти и недостатъчно търсене на основните пазари.
Финансовата подкрепа, предоставена от ЕС през последните години, надмина очакванията по отношение на обхвата и растежа на производството над съществуващия пазарен потенциал. Комисията подчерта, че ЕС вече не подкрепя пряко производството, а организира маркетинга на плодовете от производителите и подкрепя маркетинговите дейности. В бъдеще държавите-членки на ЕС ще имат повече свобода при решаването на своите приоритети и ще бъдат по-отговорни за продуктите, които се отглеждат на тяхна територия.

Въпреки сегашния пазарен дисбаланс, свързан с най-високия добив на ябълки и круши в историята на Европейския съюз, Комисията не иска да предприема мерки, подобни на тези, които последваха въвеждането на руското ембарго през 2014–2018 г., и се фокусира върху стимулирането на търсенето, както вътре, така и на външните пазари.
В доклада се уточнява, че търсенето на ябълки и круши също така е ограничено от конкуренцията на екзотичните плодове и плодове, които европейците често избират.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА