Евтино сирене гауда и едам влиза от ЕС и се пропакова в „една стая„ в София като български кашкавал. Това сензационно заяви Димитър Зоров, шеф на Асоциация на млекопреработвателите в България по време на изложбата Светът на млякото в Интер Експо Центъра в столицата. Според Зоров жълтите сирена влизат на 7 лв. за килограм в България, а се продават на щандовете на търговските вериги с два лв. по-скъпо. Причината да се маскират като български кашкавал е, че потребителите предпочитат българските продукти, а гаудата, въпреки че е в изобилие не се търси толкова много, обясни преработвателят. От БАБХ се самосезираха и заявиха, че тръгват на проверки. Според собственикът на „Жоси” Симеон Присадашки контролът по отношение на млечните продукти в магазините в по-малките селища и селските райони е недостатъчен, за разлика от проверките по щандовете в търговските вериги.
Светлана Трифоновска