Пренасочват 35 млн. евро по ПРСР от биологичното производство към други мерки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Проблемът не е от вчера, коментира Веселина Ралчева

Около 35 млн. евро ще бъдат прехвърлени от мерките за биологично производство по ПРСР към други мерки като неусвоени, коментира пред Агрозона Веселина Ралчева от Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) след заседанието на Комитета по наблюдение на ПРСР. „Проблемът не е от вчера. Проблемът е от това, че има доста наказани хора, отрязани, неодобрени в последните две години“, допълни още тя.

От името на биологичните производители браншовиците са настоявали да се махнат част от ограниченията за финансиране на стопаните, като изискванията се приравнят с новия Стратегически план, като така държавата ще успее да спаси „още някой лев“ за биологичното производство. В момента биологичните производители получават 100% от плащанията си за първите до 50 ха, 50% от плащанията до 65 ха и след това се дават само 10% от субсидиите. В новия план втората стъпка е до 100 ха, уточни Ралчева, като има изключения за зърнените и полските култури, които получават 100% от субсидиите за първите 100 ха, а 50% – до 250 ха.

„За съжаление обаче предложението ни не бе прието“, коментира още Ралчева. Според нея под въпрос е смисълът от отварянето на нови процедури, тъй като няма никакво време и държавнически е по-добре да се даде този ресурс на хора, които вече имат одобрени ангажименти или проекти, категорична бе Веселина Ралчева.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама