Празнуваме Васильовден и Сурваки

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

В първия ден на новата година отбелязваме Васильовден и Сурваки. Този ден е известен с обичая сурвакане – групи от деца минават по домовете и сурвакат стопаните с дрянова сурвачка за здраве и плодородие. Сурвакайки, те изричат стихотворения благословии към дома и собствениците му, както и пожелания за щедра реколта. Домакините даряват сурвакарите с плодове, гевречета, пари и сладки.
Традицията повелява вечерта преди празника стопанката на дома да разточи баница и да сложи в нея късмети с дрянови пъпки и пара, а в полунощ най-възрастният член на семейството завърта баница и всеки си избира парче с късмет за новата година.
Имен ден празнуват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий и други.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама