Правилата за производство на биологично вино влизат в сила днес

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

От днес, 1 август2012 г., влизат в сила правилата за производство на биологично вино. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г., когато е издаден първият регламент за биологично производство в Европейския съюз. От 2000 г. няколко страни извън ЕС (САЩ, Австралия, Канада и др.) създават и прилагат законодателство в областта на  производството на биологично вино.

При изготвянето на Регламента за производство на биологично вино са били преодолени множество трудности, свързани с това, че: виното в Европа се произвежда в много и различни една от друга географски области с традиции; биологично вино трябва да отразява принципите на биологичното производство и да съхранява автентичността на прилаганите практики. Освен това е имало дългогодишния дебат между производителите на вино във фамилните ферми и представители на промишлени преработватели на вино.

Съгласно разпоредбите на новия Регламент, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои от енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и засега нямат алтернатива, като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли. Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като: концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.

В Специална глава от Регламента са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар по- ниско от 2 g/L. За всички останали вина има намаление от 30 mg/L в сравнение с конвенционално произведените вина.

Новите правила за производство на биологично вино са свързани с ясното разграничаване на използваните практики при производство на биологично вино от биологично грозде и дава гаранции на потребителя.

Биологично произведеното вино, реколта 2012, при спазване на разрешените от Регламента енологични практики и изисквания, ще има правото да носи биологичното лого, като всички пакетирани биологични продукти. Логото е задължително за поставяне върху биологичните храни и напитки от 01.07.2010 г. за всички продукти, произведени в Eвропейския съюз.

ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА