От днес, 1 август2012 г., влизат в сила правилата за производство на биологично вино. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г., когато е издаден първият регламент за биологично производство в Европейския съюз. От 2000 г. няколко страни извън ЕС (САЩ, Австралия, Канада и др.) създават и прилагат законодателство в областта на производството на биологично вино.
При изготвянето на Регламента за производство на биологично вино са били преодолени множество трудности, свързани с това, че: виното в Европа се произвежда в много и различни една от друга географски области с традиции; биологично вино трябва да отразява принципите на биологичното производство и да съхранява автентичността на прилаганите практики. Освен това е имало дългогодишния дебат между производителите на вино във фамилните ферми и представители на промишлени преработватели на вино.
Съгласно разпоредбите на новия Регламент, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои от енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и засега нямат алтернатива, като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли. Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като: концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.
В Специална глава от Регламента са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар по- ниско от 2 g/L. За всички останали вина има намаление от 30 mg/L в сравнение с конвенционално произведените вина.
Новите правила за производство на биологично вино са свързани с ясното разграничаване на използваните практики при производство на биологично вино от биологично грозде и дава гаранции на потребителя.
Биологично произведеното вино, реколта 2012, при спазване на разрешените от Регламента енологични практики и изисквания, ще има правото да носи биологичното лого, като всички пакетирани биологични продукти. Логото е задължително за поставяне върху биологичните храни и напитки от 01.07.2010 г. за всички продукти, произведени в Eвропейския съюз.