Пожар нанесе щети за над милион и половина лева в стопанство в Добруджа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Пожар изпепели част от земеделското стопанство в добруджанското село Попгригорово. Собствениците подозират, че става въпрос за разчистване на сметки. Щетите са огромни и възлизат на над 1 млн. 500 хил. лв., пресмята потърпевшият Недялко Статев. Изгорели са два зърнокомбайна, два хедера, влекач, ремарке, един камион, специализирана машина за бобови култури и над 1000 кв.м покривна конструкция. „Записите на камерите показват силует на мъж, който в 4:36 часа сутринта на 7 май излива някаква течност и подпалва всичко”, споделя Недялко Статев. В 4:44 часа е получен сигнал за инцидента. На място пристигат пожарна и полиция. Предстои изготвяне на пожаро-техническа експертиза. Според органите на реда има съмнение за умишлен палеж и такива случаи се разкриват най-трудно.

Заедно с баща си Станимир Статев младият фермер обработва 10 000 дка в землището на селото. Там изграждат и дестилерия за лавандула, към която е подпалената постройка. Баща и син Статеви отглеждат традиционните за региона пшеница, царевица, слънчоглед, лавандула, фасул.„Нямаме подозрения, а по-скоро имаме хора, с които сме в пререкания в земеделския бизнес. Това са наши конкуренти, хора от бранша”, споделя Статев. „За подобни случаи не трябва да се мълчи, искаме да се чуе какво се случва в сърцето на Добруджа. Нямаме какво да крием, трябва да се даде гласност и да се разкрият възможно най-бързо извършителите”, допълва още Статев.

През 2018 г., точно преди да бъде пусната в експлоатация готовата дестилерия, неизвестни извършители унищожават с глифозат 250 дка лавандула в стопанството. „Това е лицето на завистта в България! Надяваме се държавните органи да си свършат работата, защото този път щетите са изчислими и много сериозни!“, ядосва се той. През 2013 г. бащата и синът са  обявени за агробизнесмени на годината. Още през 1989 г. фирмата започва внос на земеделска техника и търговия с резервни части. От полицията в Добрич съобщават, че материалите по случая са подадени на Прокуратурата и се води разследване.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА