Две важни промени правят животновъдите и птицевъдите в Обединеното кралство в отговор на засиления натиск за намаляване употребата на антибиотици в стопанствата. Повишава се нивото на ваксинация на животните и се подобряват хигиената и нивото на биосигурност, съобщава poultryworld.net като се позовава на изследване, направено от частна фирма. Изследването е проведено сред млечни ферми, биволовъдни, свиневъдни и птицевъдни ферми.
В Обединеното кралство от началото на годината са в сила нови регулации относно антибиотиците. Над 70% от стопанствата, обект на проучването, са използвали най-често увеличаване на ваксините и са подобрили хигиената, за да се справят с регулациите. Сред другите използвани методи, са промяна в оборудването, в добавките към фуража и в генетиката.
Що се отнася до промяната в храненето, се е увеличила употребата на пробиотици. По-малко популярни са добавки като ензими, пребиотици, олигозахариди, органични киселини. Над 90% от запитаните стопани на птицеферми са посочили, че са променили една или повече съставки във фуражите заради регулациите на антибиотиците. Птицевъдният сектор се оказал и най-готов за промените. Около три четвърти от респондентите са посочили, че са готови за тях в края на миналата година.