Повече нелегални работници заради икономическата криза

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Работна група, съставена от представители на държави-членки на Европейския съюз ще предложи мерки за справяне с проблема с нерегламентираната работа в съюза, съобщава euractiv.com. Това се казва в становище на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), който е консултативен орган към институциите на ЕС. „Трябва да създадем позитивна среда за работниците и бизнеса така, че да има малко изкушения да се работи на черния пазар“, заяви Стефано Палмиери, автор на документа.

Нерегламентираната работа е всяка платена и легална дейност, която не е декларирана пред държавните органи. Загубите от такава дейност в Европа са около 2.1 трилиона евро годишно. В последните години най-често са засичани такива случаи в Словения и Испания, според най-новите данни на Евробарометър от пролетта на 2014 г. В Дания, Швеция и Латвия пък се отчита спад в броя на тези случаи.

На ниво ЕС няма подобна инициатива, насочена срещу нелегалната работа „на черно“. Целта на работната група ще бъде да координира дейностите на държавите-членки, за да се координират стратегиите им на европейско ниво така, че да се ограничи развитието на тези нерегламентирани дейности.

Сред европейците има тенденция да крият доходите си от дейности като ремонтиране на обекти в строителството, както и дейности в земеделието, градинарството, чистотата, детегледачеството, кетъринга.

Работниците в северна Европа получават почти 70% от годишните си доходи на ръка. Тенденцията е такава и в Централна и Източна Европа (29%), в континенталната европейска част (17%), и само 7% в Скандинавия.

Нелегалната работа генерира бързи доходи, но има негативни дългосрочни последици . Работниците имат лоши условия на живот и труд, в следствие на което здравето им се влошава, а пенсионното им осигуряване не е адекватно. Негативни последици има и за държавната хазна, тъй като в нея не постъпват средства необходими за финансиране на обществени услуги.

ЕИСК е предложил няколко инструмента за намаляване на нерегламентираната работа. Сред тях са данъчни стимули, глоби, инспекции, по-добри закони и по-добра координация на европейско ниво чрез задължителни правила, които да се спазват от всички държави. „За да работи платформата, трябва да се поддържа постоянен диалог с всички страни по този въпрос“, каза Ана Бонтеа, докладчик от ЕИСК.

Предложението за създаване на работна група, която всяка държава-членка трябва да сформира, е направено от Комисията и е одобрено от ЕИСК. Предстои Комитетът по трудова заетост и социални въпроси на Европейския парламент да внесе тази законодателна промяна за гласуване в парламента.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама