Една трета от парите ни отиват за храна и напитки
През второто тримесечие на годината, когато беше разгара на коронакризата и мнозинството българи останаха затворени вкъщи, потреблението на повечето хранителни продукти се е увеличило, сочат данните на Националния статистически институт(НСИ). По-съществено нараства консумацията на месо – от 8.9 на 9.2 кг, плодове – от 8.5 на 9.4 кг, зеленчуци – от 18.0 на 18.6 кг, прясно мляко – от 4.2 на 4.4 л, и яйца – от 40 на 42 броя, спрямо същото тримесечие на 2019 г.
В същото време – между април и юни, намалява потреблението на хляб и тестени изделия с един килограм – от 20.4 на 19.4 кг, и на сирене – от 3 на 2.9 килограма. Статистиката сочи, че без промяна остава потреблението на кисело мляко, зрял фасул и захар.
Общият разход на лице от домакинство през второто тримесечие на 2020 г. е 1 384 лв. и намалява с 1.3% спрямо същото тримесечие на 2019 година, съобщават от НСИ.
В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са харчовете за храна и безалкохолни напитки (32.7%), следвани от разходите за жилище (17.3%), данъци и социални осигуровки (15.1%) и разходите за транспорт и съобщения (10.9%). Спрямо второто тримесечие на 2019 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки се увеличава с 1.3 процентни пункта.
В абсолютни стойности промяната е следната – разходите за храна и безалкохолни напитки се увеличават от 440 на 452 лв. (с 2.9%), а разходите за алкохолни напитки и цигари нарастват от 61 на 65 лв. (с 6.5%).