Всички френски вина съдържат пестициди. Това показват данните от проучване на една от най-големите потребителски организации във Франция – UFC-Que Choisir, цитирани от economynews.bg. Според авторите на проучването обаче количествата не са опасни за здравето на хората. Потребителската организация е направила анализ на 92 вина от всички региони на Франция – Бордо, Бургундия, Шампан, Кот дю Рон, Лангедок-Русийон, Лоара, Прованс. Най-много са откритите пестициди във вината от югозападната част на страната, като безспорният лидер е Mouton Cadet 2010. Обяснението за повишеното използване на тези химични съединения е лошото време, особено в райони като Бордо. В Прованс и долината на Рона например количествата пестициди във вината са минимални.
Изследването показва, че на практика няма вина, в които да няма остатъци от фитосанитарни продукти. Най-силно впечатление прави, че това се отнася и за био вината. Почти всички анализирани био продукти съдържат следи от пестициди, а Франция продължава да е най-големият европейски потребител на пестициди. Авторите на изследването подчертават, че количествата на откритите химически вещества са в рамките на допустимите, определени от Европейската агенция по безопасността на храните /EFSA/.