Износът от общността обаче все още не може да компенсира излизането на Китай от сметките
Нарастващото потребление на свинско месо в ЕС е тенденция, която се очаква да остане стабилна през следващите 6 до 7 месеца, според доклад, издаден от Съветът за развитие на земеделието и градинарството (AHDB). Данните за производството за януари от Евростат разкриват годишен спад от 2% (-45 000 тона) до 1,97 милиона тона. Клането на прасета в блока е 20,7 милиона глави, с по-малко от 1% по-малко в сравнение с януари 2021 г., което показва, че по-малкото тегло също допринася за по-ниското месечно производство.
Данните сочат още, че производството в Германия е спаднало на годишна база (-12%, -50 000 тона), а също и в Полша (-11%, -19 000 тона). Производството е стабилно във Франция и Холандия, а увеличение отбелязва в Дания (+4%, +7 000 тона) и в Испания (+8%, +38 000 тона). Износът на свинско месо от ЕС е спаднал през януари до 325 000 тона, спад от 25% в сравнение със същия месец преди година. Данните показват, че през февруари спадът е от 36% на годишна база. Продължаващият спад на износа както за Китай (-70% през януари и февруари взети заедно), така и за Обединеното кралство (-35%) са основната причина. Увеличаването на обема на износа за Япония, Южна Корея и Филипините не е бил достатъчен, за да компенсира тези спадове.
Докладите на индустриалния пазар показват, че въпреки че количеството свинско месо в магазините е било на високи нива през януари и февруари в сравнение с предишни години, то е било намалено. Ако това наистина е така, тогава наличните за потребление доставки могат дори да бъдат подценени; свинското месо, излизащо от магазина, би увеличило доставките, компенсирайки част от спада на производството.