България и Румъния са на последните две места в Европейския съюз по консумация на пресни плодове и зеленчуци, 65% от румънците и 59% от българите на възраст над 15 години не консумират плодове и зеленчуци ежедневно, сочат данни на Евростат за 2014 г., цитирани в анализа на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. За сравнение само 34% от европейците пропускат дневния прием на плодове и зеленчуци като обяснение за това са доходите и образованието.
У нас средно консумираме 350 г плодове и зеленчуци, което е близо 40% по-малко от средното ниво в Европа. Най-ниска консумацията на домати, пипер и краставици е отчетена през 2012 г., но оттогава има увеличение, най-вече при доматите. За периода 2018-2022 г. се очаква общата консумация на домати да бъде с около 19% по-голяма отколкото в периода 2013-2017 г. При пипера и краставиците също се очаква увеличение на потреблението, но то ще бъде около 9%, прогнозират анализаторите.