Понижиха прогнозите за реколтата от пшеница и рапица в Германия

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Насажденията пострадаха от сухото и горещо време

Асоциацията на фермерските кооперации в Германия понижи прогнозата за посевите от пшеница и рапица, тъй като растенията пострадаха от сухото и горещо време. Брутната реколта от пшеница през 2023 г. ще намалее до 21,87 милиона тона, с 2,9% спрямо миналата година, зимната рапица – с 3,1%, до 4,14 милиона тона, пише UkrAgroConsult.

През май Асоциацията на германските фермерски кооперации прогнозира, че производството на пшеница ще възлезе на 22,31 милиона тона, на зимна рапица – 4,28 милиона тона.

Заради постоянната суша и топлина, както и недостига на вода, фермерите очакват провал на реколтата, пише Agrarheute . Водата в хидротехническите съоръжения вече е изчерпана. Първите общини вече предприемат контрамерки и налагат забрани за напояване. Особено в провинциите Саксония-Анхалт и Долна Саксония вече има забрани за използването на вода. Има вероятност речната логистика да пострада поради по-ниските нива на водата.

Търговията на ЕС със селскостопански продукти постави рекорд

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements