Полша разработва проект за високоскоростна железопътна линия с Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Двете страни се договориха преди седмици да ускорят транзита на украински зърнени храни за трети страни

Центърът за европейски проекти в Полша разработва проектна документация за организиране на високоскоростни железопътни връзки с Украйна в рамките на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Това съобщи Ядвига Емилевич, представител на полското правителство за полско-украинското сътрудничество в областта на развитието, пише Интерфакс-Украйна.

„Центърът за европейски проекти в момента работи по проектна документация от полска страна по този въпрос“, каза тя.

Според Емилевич включването на железопътната връзка от границите на Полша до Лвов, Киев, Мариупол и Одеса към TEN-T дава възможност за финансиране на разработването на проектна документация от европейски фондове.

Говорейки за настоящите трудности, тя отбеляза, че текущият ремонт на железопътните линии между Украйна и Полша е възпрепятстван от необходимостта от ограничаване на движението за няколко часа на ден. „PKP (Полски държавни железници. — Ред.) по искане на украинската страна се съгласи да отложи ремонта, за да не спира движението“, обясни тя.

Варшава и Киев обявиха преди седмици се съгласиха да ускорят транзита на износа на украински зърнени храни през Полша за трети страни, визирайки идеята да се изнася украинско зърно през литовско пристанище, коментираха международни медии.

Тристранното споразумение между Полша, Украйна и Литва предвижда още зърното, което е насочено към литовското пристанище да бъде проверявано чак при натоварване в пристанището, а не на границата между Полша и Украйна.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА