Подготвя се нов тип управление на мрежата НАТУРА 2000

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

 Подготвя се нов тип управление на мрежата НАТУРА 2000. Това заяви министърът на околната сред и водите Ивелина Василева по време на форума „Бизнес и биоразнообразие: Възможности в НАТУРА 2000“.

В рамките на нов проект ще бъде изработен по-ефективен управленски подход за мрежата, съобщи Василева.

България допринася за богатото биологично разнообразие на Европа с мрежа от 119 защитени зони по Директивата за опазване на дивите птици и 233 защитени зони по Директивата за опазване на природните местообитания. Те представляват 34,4% от територията на България.

„Когато говорим за мрежата НАТУРА 2000, е важно да се отбележи, че строгите правила не пречат на развитието на стопанските дейности“, каза директорът на Националната служба за защита на природата (НСЗП) към МОСВ Мирослав Калугеров.

„Брандирането на местни продукти, земеделска продукция, минерална вода, което гарантира техния произход от НАТУРА места, е добър пример за възможностите за местните производители“, посочи той.

МОСВ тепърва ще създава органите за управление на мрежата НАТУРА 2000 и това ще става в рамките на проекта, финансиран по оперативната програма.

Очаква се проектът да приключи през есента на 2017 г.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама