Френската агенция по храните е обновила препоръките за храненето, които дава като е намалила приемът на месни продукти и на захар, насърчавайки консумацията на бобови култури, съобщава foodnavigator.com. Специалистите се обединяват около мнението, че преработеното месо като шунки, наденички, пастет и други колбаси, не трябва да превишава 25 гр дневен прием. Що се отнася до червените меса като говеждо, свинско и агнешко – желателно е те да бъдат ограничени до 500 гр седмично. Дажбите са оспорвани от преработвателната индустрия на Франция, тъй като са два пъти по-ниски от тези, които Международната агенция за проучвания на рака са посочили, по-ниски са и и от тези, определени от Международната здравна организация. Индустрията посочват, че посочените дажби се базират на стари данни и не отчитат усилията на бизнеса да намали солта и мазнините в продукцията си.
Междувременно французите са насърчавани да ядат бобови култури и да повишат приема на пресни плодове и зеленчуци на 400 г дневно с цел повишаване приема на фибри. Предпочитания трябва да се отдават и на растителните мазнини и най-вече на рапичното и ядковите масла.
Колкото до захарта, приемът й не бива да надхвърля 100 гр дневно, а подсладените напитки е желателно да са по-малко от чаша на ден, ако искаме да се храним здравословно, съветват специалисти.