По 225 щ. д. на час взима консултант по птицевъдство от запалените програмисти

Лилия Александрова
Лилия Александрова
10 Минути

В Силиконовата долина, където е съсредоточен световният елит в сферата на информационните технологии, движението на хората, които искат да се хранят с местни храни набира скорост. Отглеждането на кокошки-носачки тук е мода и символ на висок жизнен статус. Верни на стила на Силиконовата долина, ИТ специалистите подхождат към птиците в типичен капиталистически стил, хвърляйки много пари за развитие на ятото. А за да вложат в нещо изкараните с труд пари, те знаят, че наистина ще имат полза и използват съветите на експертите по отглеждане на птици.

Любов голяма

Ван Хорн с малката си дъщеря Сади
Ван Хорн с малката си дъщеря Сади

По последни данни на департамента по храни и земеделие в Калифорния броят на птицевъдите в щата е 62 000, но според експерти манията за отглеждане на птици е всеобхватна и този брой е много по-голям, вероятно двойно повече. Ситроен е една от най-търсените ветеринари-консултанти за отглеждане на птици в Силиконовата долина. Тя има опит хиляди клиенти през годините. „Хората обичат кокошките толкова много, че дори ги пускат в домовете си, като им слагат памперси.“, казва Лесли Ситроен на 54 г., цитирана от washingtonpost.com. В Силиконовата долина тя е известна като една от хората, които местните наричат „говорещата с птици“. Тя има консултантски бизнес и предлага всичко – от породисти птици до консултации за собствениците на животните. Услугите й струват 225 щ. д. на час.

920x920

Стартовата инвестиция в кокошкарник е от 4 000 щ. д. до 5 000 щ. д. Разбира се за тях е важно домашните им любимци да обитават не просто обикновени, а високотехнологични кафези за 20 000 щ.д. например, или пък да се хранят здравословно и да имат възможност да се разхождат свободно. Като всеки успешен стартиращ бизнес, развитието на кокошкарника не е оставено на случайността, а е плод на прецизно инженерство. Решенията за отглеждането и селекцията се взимат, като се използват инженерни матрици и математически таблици, с чиято помощ се отчита годишният растеж на стопанството.

За новодомци

Клиентите на Ситроен  обикновено са мъже в тридесетте и четиридесетте си години, създали нови семейства. Прекарвайки дни пред компютъра, те изгубват връзка с природата, а това, което най-много искат, е да имат красиво стадо кокошки, които да снасят цветни яйца в различни размери и нюанси на жълтото и синьото. Така е, защото птицевъдството придава определен статус на семействата. Те не трябва да пазаруват от големите търговски вериги, а могат да предоставят на трапезата за децата си полезни, пресни яйца и пилешко месо.

Отглеждането на екзотични породи кокошки е въпрос на престиж

Синът на Ситроен, 19 годишният Лука, е израснал около семейния бизнес и от малък се интересува от отглеждането на птици. „Когато кажеш, че имаш пилета, това означава, че имаш градина и място, където да ги отглеждаш, а това означава, че имаш достатъчно средства, за да платиш за свой парцел в Силиконовата долина, където се знае, че имотите са скъпи.

Разнообразие от монотонната работа

Джон Ланд е един от клиентите на Ситроен. Неговият животът е извън всички стандарти на елитното общество в Силиконовата долина. Той е сред водещите продуктови мениджъри на Waymo, компанията известна като проектът на Google за коли, които се управляват без шофьор. Работата му го задържа по цял ден на компютъра и изисква от него постоянно да мисли как ще изглежда животът ни в бъдеще. Тайната на успеха на Ланд се крие във времето, което прекарва в релакс с вино в ръка в задния двор на къщата си в компанията на своята съпруга, децата, 13 кокошки и три овце.

„В това време мога да изключа мозъка си, да не го натоварвам с излишни грижи и това не е нещо банално за мен. Прекрасно е да си седя и да гледам животните вместо да гледам в екран. Пред теб се разкрива цял жизнен цикъл.“, казва Ланг и допълва, че това време му дава разнообразието, от което има нужда, за да бъде продуктивен през работно време.

Ново потомство

„Когато в Амазон имаме новина, първо пишем прессъобщение и после решаваме как искаме да го завършим. Аз внасям същия начин на мислене при отглеждането на кокошки в задния ми двор.“, казва Кен Прайс, директор на Amazon Go, който е живял в Сан Франциско десетилетие преди да се премести в Сиатъл. Прайс, който е на 49 години, се грижи за 6 кокошки през последните 8 години и вече планира как ще смени старото поколение с ново.

Първоначалната инвестиция в бизнеса с ккошки е около 20 000 щатски долара

Целта на консултациите, които Ситроен дава е с течение на времето и натрупване на опит стопанството да става все по-ефективно и кокошките стават все по-продуктивни с по-малко храна. Средната цена на едно пиле в САЩ е 15 щ. д., докато пиле с добро потекло, което може да бъде проследено с поколения назад, във фермите в Силиконовата долина струват над 350 щ. д. Селекцията се извършва на базата на определени черти като гальовен и спокоен нрав за онези птици, които ще имат досег с малки деца, както и рядкост на породата, красив външен вид и големи, добре оцветени яйца.

Отбрани породи

Начинаещите птицевъди започват с Легхорн, Червен Родайланд, скални кокошки и в последствие преминават към по-екзотични и пищни породи като Силки, Джърси Гигант, Полска кокошка, Доркинг, която е застрашен вид с благ нрав и фамилни корени, които могат да бъдат проследени до Римската империя. Популярна също е Великденската яйценосна кокошка с ген, който позволява производството на светло сини, малки яйца. Типичното стадо кокошки се състои от 4 до 5 кокошки, но наистина големите фенове на птиците развиват ятото до към 20 птици.

Най-търсените модели кафези предлагат дистанционно управление през смартфон, чрез който може да се променя температурата вътре, да се спира и пуска светлината. Някои клетки дори са направени по поръчка с дизайнерски елементи, с автоматична врата и със система за предупреждение при опасност от хищен нападател на земята или във въздуха.

Вкусно меню

„Толкова сме обсебени и въодушевени от птиците. Похарчихме значителни средства за тези птици. В началото мислехме, че ще ги храним с остатъци от храната, но в крайна сметка им даваме сьомга на скара, пържола, зелена салата и органична диня.“, казва Амина Азар-Греъм, която работи като следовател в провинция Коста. Тя има 10 птици, които са обичани от цялото й семейство – съпругът й, софтуерен инженер. Семейството използва птиците за забавление, когато наблюдава поведението им в кокошарника. „Ние сме типични хора от Сан Франциско. Бихме похарчили всичко за нещо, което някой нарече „наследство“.

Просторен кафез за кокошки
Кокошките се чувстват добре в кафеза

Отивайки на гости при приятели, Мат Ван Хорн и съпругата му Лорън, преди са носели бутилка вино от любимата им изба в Напа, а сега модата е на пилешкото месо и яйцата. „Смятаме, че са по-впечатляващи от традиционното вино.“, казва Мат Ван Хорн. Яйцата не са просто яйца, те са прибрани наръка от полозите на кокошки с внушаващи респект имена като Кралица Елизабет или Мечо. Семейството е създало уютни условия за отглеждане на птиците в задния си двор на къщата им, която се намира близо до гората Сутро. Всяка опаковка на яйцата е брандирана със специалния знак на семейната ферма VH SF Eggs. Хората намират отглеждането на яйца за изключително занимание, а също много земно и определено не е нещо, което бихте очаквали от семейство предприемачи в областта на ИТ технологиите.

Част от семейството

Лорън е работила по стратегическо партньорство с Фейсбук преди да остане за дълго вкъщи, за да отглежда малката си дъщеря. Ван Хорн е съосновател на June, фирма производител на печки, които се контролират чрез интернет. Двойката има у дома 8 кокошки Алекса. Ван Хорн нарича себе си предприемач на бъдещето. Той е от хората, които търсят внимание и преди време засне и излъчи в интернет предложението за брак, което направи на съпругата си.

Кокошките са повече от кудкудякащи птици за висококвалифицираните ИТ специалисти, които ежедневно са подложени на голям стрес. „Наистина е хубаво да усетиш в ръцете си храната им, да долееш поилката им, да почистваш клетките им.“, казва Ван Хорн, който се запалил по отглеждането на птици от колега инженер по електричеството. „Прекараното време с тях е начин да избягаш от технологиите, които са обзели огромна част от ежедневието ни.“, обяснява той.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА