От тази сряда (28 април) плодовите сокове трябва да се продават на пазарите в България и целия ЕС без добавена захар. Сладкото трябва да идва само от плодовете, вложени в напитките, защото Брюксел забрани и употребата на подсладители, напомня Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки цитирана от „Труд“.
Занапред в плодовите сокове като добавки може да има само витамини, минерали и „добавки в храни“.
„Нито една от добавките в храни не е заместител на захарта и няма качества да придава сладък вкус. Те се използват по технологични нужди за регулиране на киселинноста на соковете“, уточняват от асоциацията.
Потребителите обаче трябва внимателно да четат етикетите. Директивата на Брюксел забранява добавянето на захар само в продукти, наричащи се „сок“. Захар може да има в продукти, наподобяващи плодов сок и обазначени на етикетите като например „плодова напитка“, „еликсир“ и т.н.
Преди влизането на ограниченията на ЕК, много от нашите фирми по своя инициатива са предлагали сокове без захар и са го изписвали на етикета.
„В соковете, които бяха с добавена захар, тя бе в минимални количества. В българската наредба за плодовите напитки бе разписано, че за регулиране на киселия вкус на плода е позволено добавянето на 15 грама захари на литър, а с цел подслаждане са допустими 150 грама на литър“, посочва още Величкова.
Добавянето на всякакви подсладители, като аспартан и други, също е забранено от години. „В соковете от плодове и преди приемането на сегашната промяна, и след това не е разрешено влагане на подсладители. Така че нека потребителите да са спокойни“, казва Величкова.
Междувременно едно от последните изследвания в ЕС за консумацията на сокове показва, че българинът пие най-малко плодов сок в целия ЕС. На човек от населението у нас се падат едва 9,4 литра годишно, в Германия – 34 литра, посочват от асоциацията.