Платформа събира сигнали за некачествена храна, първите два отиват в БАБХ

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От Сдружението „За достъпна и качествена храна“ настояват системните нарушители да се обявяват публично

Подадени са първите два сигнала на потребители некачествени хранителни продукти в търговската мрежа чрез платформата за сигнали за нередности, съобщават от сдружението “За достъпна и качествена храна” (ЗДКХ).

Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за съмнения и нередности на хранителни продукти започва новата 2023 г. с редица сигнали, засягащи качеството на хранителни продукти, продавани в търговската мрежа. Два от сигналите са подадени в Българска агенция по безопасност на храните.

От сдружението уточняват, че става дума за два продукта, към които има съмнения, че вредят на здравето на потребителите. Единият от тях е за българска леща със завишено съдържание на камъни и други съмнителни елементи. Вторият продукт засяга вино в кутия сорт “Мерло” с вкус на парафин и нафта.

За да подаде сигнал, потребителят трябва да въведе своите имена, имейл адрес и телефон. Има и текстово поле, в което да се опишат нередностите, както и възможност за прикачване на снимка или файл.

Сдружението твърди, че продължава да бъде добър контакт и комуникация между всички институции, ангажирани с гаранцията за достъпна, качествена и произведена от български производители храна. Организаторите отчитат, че в рамките на миналата година са реализирани над 52 интервюта, като освен рубриките за разговори с производители и потребители, вече има и нова – за диалог с представители на браншовите организации.

Сдружение “За достъпна и качествена храна” е организация с нестопанска цел в обществена полза. Нейният предмет на дейност е защита правата и интересите на гражданите, свързани с проблемите относно качеството и цената на хранителните продукти, и популяризиране на идеята за качествена храна на достъпни цени.

В края на миналата година екипът на ЗДКХ предложи фирмите, които системно предлагат на пазара лоши храни и периодично са хващани в нарушение, да се обявяват публично, а не както е в момента да остават в тайна. Идеята бе представена на кръгла маса през декември 2022 г. в присъствие на производители на сирена и кашкавали, които изразиха публично позиция, че не отговарят на истината твърдения, че в магазинната мрежа масово се предлагат сирене с високо водно съдържание и това не е отбелязано на етикетите.

Сдружението вече е готово с проектотекст на тази поправка в Закона за храните, който предвижда конкретно да се посочват стоката, описание на установеното нарушение, предприетите от контролния орган мерки за предотвратяване на нарушението и вече е поискало становище от Министерски съвет, Министерство на земеделието, Комисията по земеделието, храните и горите и заинтересованите браншови организации.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА