От Сдружението „За достъпна и качествена храна“ настояват системните нарушители да се обявяват публично
Подадени са първите два сигнала на потребители некачествени хранителни продукти в търговската мрежа чрез платформата за сигнали за нередности, съобщават от сдружението “За достъпна и качествена храна” (ЗДКХ).
Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за съмнения и нередности на хранителни продукти започва новата 2023 г. с редица сигнали, засягащи качеството на хранителни продукти, продавани в търговската мрежа. Два от сигналите са подадени в Българска агенция по безопасност на храните.
От сдружението уточняват, че става дума за два продукта, към които има съмнения, че вредят на здравето на потребителите. Единият от тях е за българска леща със завишено съдържание на камъни и други съмнителни елементи. Вторият продукт засяга вино в кутия сорт “Мерло” с вкус на парафин и нафта.
За да подаде сигнал, потребителят трябва да въведе своите имена, имейл адрес и телефон. Има и текстово поле, в което да се опишат нередностите, както и възможност за прикачване на снимка или файл.
Сдружението твърди, че продължава да бъде добър контакт и комуникация между всички институции, ангажирани с гаранцията за достъпна, качествена и произведена от български производители храна. Организаторите отчитат, че в рамките на миналата година са реализирани над 52 интервюта, като освен рубриките за разговори с производители и потребители, вече има и нова – за диалог с представители на браншовите организации.
Сдружение “За достъпна и качествена храна” е организация с нестопанска цел в обществена полза. Нейният предмет на дейност е защита правата и интересите на гражданите, свързани с проблемите относно качеството и цената на хранителните продукти, и популяризиране на идеята за качествена храна на достъпни цени.
В края на миналата година екипът на ЗДКХ предложи фирмите, които системно предлагат на пазара лоши храни и периодично са хващани в нарушение, да се обявяват публично, а не както е в момента да остават в тайна. Идеята бе представена на кръгла маса през декември 2022 г. в присъствие на производители на сирена и кашкавали, които изразиха публично позиция, че не отговарят на истината твърдения, че в магазинната мрежа масово се предлагат сирене с високо водно съдържание и това не е отбелязано на етикетите.
Сдружението вече е готово с проектотекст на тази поправка в Закона за храните, който предвижда конкретно да се посочват стоката, описание на установеното нарушение, предприетите от контролния орган мерки за предотвратяване на нарушението и вече е поискало становище от Министерски съвет, Министерство на земеделието, Комисията по земеделието, храните и горите и заинтересованите браншови организации.