Пионери в отглеждането на бяла риба

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Живко Василев е управител на фирма „Бул Аква Фиш” ООД, която спечели проект за изграждането на ферма за бяла риба край Добрич. Той разказва за възникаването на идеята и нейната същност, реализирането й и проблемите, които е трябвало да преодолее заедно със съдружниците си.

В България няма друга подобна ферма

Идеята за изграждане на ферма за бяла риба възникна още във втората половина на 2009-та година. Събрахме се група съмишленици и започнахме да подготвяме нещата. Оказа се, че в България няма друга подобна ферма с изключение на една за отглеждане на риба барамунди край Бургас, но това е съвсем друг тип австралийска риба, която се отглежда по съвсем различен начин. Започнахме да подготвяме документите, като изпитвахме големи трудности, защото това беше първият подобен проект в страната и липсваше информация. Ние сме пионери в това отношение и направихме първите стъпки, благодарение на амбициите си, като разбира се правехме и грешки. Подадохме документите в агенцията на 31 март 2010 г. Тук е мястото да отбележа, че по правилник срокът за разглеждане на проектите е 3 месеца и от ИАРА го спазиха, като бяхме поканени на 2 юли 2010 г. да подпишем договор. По него в рамките на 2 години в село Славеево, община Добричка, трябваше да се построи и приведе в експлоатация  ферма за интензивно отглеждане на аквакултури на рециркулационен принцип. Това означава, че над 85% от водата, която се използва за фермата се пречиства и използва отново. Съгласно технологичния процес тя идва от водоизточника, минава през топлообменници, загрява се до 20 – 22 градуса, насища се с кислород, минава през ултравиолетова обработка, като по този начин окончателно се спират всички микроби и вируси, след което водата влиза в басейните. Фермата е проектирана да произвежда до 100 т. бяла риба годишно. Самата ферма представлява сграда с площ 1 658 кв.м., в която има 29 басейна. От тях 5 са за подрастващи рибки и 24 са за уговяване. Тези за угояване са с диаметър 5 м. и височина 1.4 м.

В следващия брой на списание „Агрозона” ще научите повече подробности за фермата за бяла риба в с. Славеево, придружени с богат снимков материал. Г-н Василев раказва за обучението на служителите си в Холандия, за трудностите, свързани с намирането на средства, отпускането на заеми, честите и пунктуационни проверки, за бюрокрацията, за нормативната база у нас, за бъдещите планове и намерения за затваряне на производствения процес, за намирането на пазари и реализацията на готовата продукция, както и още много интересни и любопитни подробности, факти и истории.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама