Пазарът на земеделска техника се раздвижва, зърнокомбайните с 24% ръст

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

От началото на 2023 г. регистрираните нови колесни трактори са 315

Регистрациите на нови селскостопански трактори у нас отново тръгват надолу, но при останалите машини се наблюдава продължаваща положителна тенденция, започнала в началото на 2021 г. Това сочат данните от традиционната справка на Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието за новите регистрирани машини у нас през първото тримесечие на годината, съобщава БТА.

Според статистиката, новите колесни трактори, регистрирани от началото на годината, са 315. Това означава 62 броя по-малко спрямо същия период на миналата година или -19,68 %. Интересно е да се отбележи, че през първото тримесечие на 2022 г. тракторите са отбелязали ръст от 26,51 % спрямо 2021 г., когато стойностите най-сетне тръгнаха нагоре след няколкогодишен спад.

При зърнокомбайните разликата с януари-март 2022 г. е само 6 броя или 31 нови регистрирани машини от началото на тази година (+24 %). Макар числата да не са впечатляващи, трябва да се подчертае, че през 2019 г. за същия период бяха регистрирани само 6 машини, така че ръстът е очевиден.

Телескопичните товарачи също успяха да задържат положителната тенденция през първото тримесечие на настоящата година с 91 нови регистрирани машини или с 33,82 % нагоре спрямо 2022 г., когато са били 68.

При челните товарачи числата най-сетне отново тръгват нагоре и това е категорията, която бележи най-висок ръст за януари-март 2023 г.  65 новорегистрирани машини от началото на годината или с 25 % повече от същия период на 2022 г., когато са били 52.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements